Motivasjonsfaktorer som hjelper økonomien og tankegangen

Jeg tenkte her om dagen på hvor lett det er å IKKE spare, men heller bare bruke penger. Og hvor ufattelig mye mer morsomt det er å bruke pengene, enn å «kjipe» dem inn på en sparekonto hver måned.

Jeg tror mye av grunnen til at folk ikke sparer, er fordi det er en mangel på motivasjon der.

For at vi har råd til å spare, det er ganske sikkert!

Et av mine regnestykker igjen forklarer kanskje hvorfor jeg så bestemt mener det er lett å spare:


La oss si du har et lån på 2.000.000,- som du i dag har en rente på 3%. Om du husker ca. 12-13 måneder tilbake, så var denne renten på 7-8%. Dvs. at man iallefall har en rente på lånet i dag som er min. 3% under hva vi måtte betale for et års tid siden.

På 2.000.000,- så betyr differansen mellom hva vi faktisk betalte, og hva vi betaler idag 2.000.000 * 0,03 = 60.000,- pr. år! Etter at skatten er trukket fra (-28%) så betyr det 43.200,- pr. år, eller 3.600,- per måned.

Så om du idag har et lån på rundt 2.000.000,- og husker at du betalte en høy rente for et år siden, men fremdeles sitter med samme huset, så betyr det at dere klarte dere gjennom den tøffe renteperioden hvor dere betalte 3.600,- MER per måned enn hva dere gjør i dag.

Og så det store spørsmålet: Sparer dere 3.600,- / mnd nå? Sparer dere i det hele tatt MER nå enn hva dere gjorde for et år siden, nå som dere beviste i fjor at dere klarte utgiften på 3.600,- mer? Eller mener dere bestemt at dere virkelig ikke kan spare penger akkurat nå?

Jeg har et stort inntrykk av at folk flest ikke gjør det nemlig – og det er vel nettopp fordi man heller liker å bruke disse pengene, enn å spare dem. Men kan man ikke gjøre begge deler?

La meg fortsette de samme tallene. Og at utgangspunktet er at man faktisk har 3.600,- mer pr. måned i dag enn for et år siden. Hva med å kose seg for 2.000,- av dem, og spare 1.600,- av dem for eksempel?

På et år er 1.600,- i måneden det samme som 19.200,- + renter på et år! Og hvis vi sier en rente på 1.8% blir det tilsammen 19.545,- i året :)

Gleden med disse pengene er kanskje en ferie, en ny TV og et nytt stereoanlegg osv. Men hva om du ikke sparer dem? Da sitter du om et år og 0,- ekstra i sparepenger.

Hva skjer da om du får lyst på en ferie eller en ny TV eller noe annet? Kanskje Mastercard eller et annet kredittkort tar seg av det?

Og når dette skal betales tilbake, betales de tilbake med rundt 20% rente – som vil si 23.040,- når du EGENTLIG kunne sittet med 19.545 på sparekonto, og betalt ferien med disse istedet.

Tar vi denne bare litt videre, vil det da si at til neste år – i stedet for å kunne sitte med enda mer inntekter i rene renter fordi du nå kan spare enda mer, så må du istedet betale enda mer renter til kredittkortet som gjøre det ENDA mer vanskelig å faktisk spare et beløp hver måned.

Du taper dermed i begge ender om du skjønner hva jeg mener?

Dette er jo fryktelig kortsiktig sparing, og det kan jo være en motivasjon i seg selv – og bare være et års tid unna sparemålet – altså f.eks. en ferie.

En ting som er 100% sikkert, er iallefall at det er EKSTREMT mye enklere å spare penger så snart du vet hva du skal bruke dem til. Så om målet er en koselig ferie til Hellas med deg og din kjære – så kom deg ned til et reiseselskap og innhent noen reisekataloger før du gjør noe som helst annet!

Besøk www.finn.no/reise og se hva som blir tilbudt.

Finn selve reisemålet og bestem dere for hvor dere skal dra NÅ.

Bestem samtidig en dato for når dere skal bestille selve reisen, og finn ut hva dere iallefall skal ha med dere ned dit som dere kanskje må kjøpe nytt. F.eks. bikini, badeshorts, fotball osv… Dette er en del av utgiften ved å dra på ferien, så dette inngår i sparemålet.

Finn frem et bilde av hotellet, stranden, palmene eller noe annet som gir dere et ferie-kick, og heng det på kjøleskapsdøren slik at dere ser det ofte, og tenk at dette blir virkelighet for bare 1.600,- måneden de neste 12 lønningene.

Verre er det ikke. Motivasjonen stiger uansett når man ser at den gode sirkelen har begynt, og sparekontoen begynner å se ordentlig grønn og stor ut :) – Da blir det vanskeligere å la vær å putte penger inn der, fordi man ser hva man har klart på kanskje bare 6 måneder – og for voksne mennesker så går 6 måneder fort – og da er det enkelt å se hvor fort det faktisk vokser.

– Men man må begynne ett sted – og det er nok ingen tid som er bedre enn å sette seg ned å gjøre det på nettbanken enn akkurat nå!

Les også hvordan du setter opp et budsjett som gir deg muligheten til å spare enda mer!


Man kan selvfølgelig tenke langsiktig også!

Alt etter hvor man er i livet vil man ha forskjellige sparemål. En 20-åring har lyst på en nyere bil eller nyere båt. Kanskje penger til en skikkelig USA-tur sammen med kameratene om 3-4 år? En 30 åring ser for seg en hytte eller kanskje en større og tryggere båt om 5-6 år. En 45 åring ser kanskje for seg både en konfirmasjon og et bryllup for dattera i løpet av de neste 5 årene, og en 50 åring har for alvor begynt å tenke på pensjonen.

Det finnes alltid forskjellige mål og spare til etterhvert som tiden går – men ofte er vi kanskje ikke klar over disse sparemålene før tiden har gått, og sparingen står i 0,-!

Derfor synes jeg det er fint og praktisk og lage en slags tidslinje på livet de neste 5-10-15 årene i fremtiden.  Nå er jeg ca. 30 år, så det er ikke naturlig for meg å lage meg en tidslinje som går forbi 50 år – men er du 50 er det selvfølgelig ingenting i veien for å lage en tidslinje som går fra 50-70. Hva har DU lyst til å oppnå, og hva koster det?

Min tidslinje kunne sett slik ut før jeg fylte den ut:

tom_tidslinje

Så hadde jeg sett for meg hva jeg ville de neste 10 årene og, og dermed ser min omtrent slik ut nå:

benyttet_tidslinje

Totalt vil det gå med ca. 1.225.000 kroner for å få dette til i løpet av de neste 5 årene. Dette er jo lett og se at ikke går – men det er jo uansett lov til å ha målet! Og strekker jeg meg etter dette målet, er det iallefall sannsynlig at jeg kommer mye lenger enn om jeg ikke har noe mål å strekke meg etter uansett.

Men en slik tidslinje kan jo være utrolig kjekk å bruke – og man kan også bruke et visionboard for de som ønsker det. Da får man en mer fullstendig oversikt over mål, og kan skape et klarere bilde over hva man faktisk ønsker å få til.

Det er som jeg har sagt veldig forskjellig hva man ønsker seg i livet – men om man lager seg et klart mål, om det er kortsiktig eller langsiktig – så blir det veldig mye lettere å nå det!

Lykke til :)

Hvordan gjør du det? Har du egne målplaner og sparer etter dem, eller gjør du som veldig mange andre og bruker hva du har idag, og bekymrer deg for fremtiden senere? – Få kommentaren din under!

10 thoughts on “Motivasjonsfaktorer som hjelper økonomien og tankegangen

 • 23. oktober - 2009 at 22:51
  Permalink

  Fant nettopp bloggen din og har lest gjennom den. Mange gode ideer her. Skal bli spennende å følge med fremover.

 • 21. januar - 2014 at 21:04
  Permalink

  Det har vært nokså stille på min front i noen år :D Når jeg får ånden over meg skal jeg fortsette oppdateringene mine, og se om jeg har lært meg et triks eller to til som jeg kan skilte med på bloggen min :) Takk for hyggelig kommentar!

 • 29. februar - 2016 at 03:09
  Permalink

  Mye bra psykologi i denne artikkelen!

 • 19. mai - 2017 at 12:12
  Permalink

  Hei.

  Har lest endel på bloggen din og synes du skriver bra. Er det mulig å kjøpe reklameplass / banner på siden din?

  John

 • 30. desember - 2017 at 23:50
  Permalink

  Hei, savner flere innspill og gode råd, men med husholdningsøkonomi er det vel ikke så mang måter å skrive om på som du allerede har gjort her. Veldig interessant og lærerikt synes jeg. Håper du skriver mer, og kanskje mer oppdatert?

 • 11. februar - 2018 at 07:33
  Permalink

  Tusen takk for hyggelig kommentar! Hverdagen er hektisk, og dessverre ble Raskere Gjeldfri mer et «sideprosjekt» enn den var tenkt til. Men nå har jeg jo fått resatt passordet mitt, oppdatert «bloggmotoren» og pusset opp designet litt, så får vi se om jeg får ånden over meg igjen ;)

 • 11. februar - 2018 at 07:37
  Permalink

  Takk for hyggelige ord! Nå har jeg endelig fått oppdatert både WordPress og design, så det kan la seg gjøre. Ta kontakt med meg i kontaktskjemaet :)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *