Du sparer ikke penger ved å handle på utenlandske nettsider!

Mange går enda med en tanke at om man skal ha noe, så finnes det billigere på utenlandske nettsider enn norske. Dette er i 90% av alle tilfeller feil!

Tidligere kunne man nok gjøre gode kupp, både på utenlandske nettbutikker og ebay. I dag skal du ha MER enn en god porsjon flaks før du i det hele tatt sparer noe som helst!

USA, som er det utenlandske landet vi i Norge handler mest fra, inneholder som kjent litt over 270 millioner amerikanere. De er verdensledende på mye rart, og spesielt salg og nettsalg!

De har for lengst oppdaget at det ligger svært gode penger i å selge varene sine til Norge, Sverige, Danmark, Tyskland og andre Europeeiske land. Og hvorfor det? Jo fordi de vet dette er dyre land å handle fra. De kan dermed skru prisene sine opp, og tjene MYE mer på å selge til f.eks. Norge, enn hva de tjener på å selge til sine landsmenn.


Jeg husker tidligere på ebay f.eks., så fikk man kjøpt masse OK varer til en helt grei pris, og så betalte man en fornuftig frakt. (Husk at vi er vant til Posten her i Norge, og de har alt annet enn hva som kan kalles fornuftige fraktsatser! UPS og USPS har helt andre priser – men det vet selvsagt ikke vi Nordmenn så mye om.

Når man nå handler fra ebay eller fra andre nettbutikker, så er standardsatsen for frakt til Norge og andre Europeeiske land 35% av varens verdi, eller gjerne $45 for varer som koster under $100.

Dette er HINSIDES hva frakten fra statene og hit egentlig koster. Den er i realiteten MYE billigere. Dette vet selvsagt amerikanerne, men de selger SÅ mye mer ved å sette opp nettopp frakten, og så holde «lave» produktpriser, fordi de VET at vi her i Norge ikke synes $45 er dyrt for frakt.

En enkel regel er at frakt fra USA til Norge, koster omtrent 1/3 av hva det koster å sende noe fra Norge til USA!

Men frakten er ikke det eneste som gjør at vi ikke tjener noe på å handle fra utlandet!

– I tillegg kommer nemlig tollsatsen på alle varer som koster over NOK 200,- Og denne er på 25%. Ikke nok med at vi betaler 25% MVA på varer vi tar inn til landet, men vi må jaggu betale 25% MVA på fraktprisen også.

Om jeg da skal ta et enkelt eksempel vil det f.eks. bli sånn her:

Radiostyrt bil i Norge: 599,- (Frakt 49,-) Tilsammen 648,-
Radiostyrt bil i USA: $49 (Frakt $45) Tilsammen $94 = ca. 546,- dersom dollaren koster 6 norske.

Ja, dette er da billigere! Ikke minst koster selve den radiostyrte bilen bare 294,- mot 599 her i Norge!
Men handlelystne Nordmenn som er overbevist om at alt er mye billigere i utenlandske nettbutikker, glemmer å tenke på hva $45 faktisk er i frakt – $45 = NOK 270,- (Som jo ikke høres usannsynlig ut for å få fraktet en radiostyrt bil fra USA til Norge, men det er faktisk utrolig dyrt! Antakelig burde denne frakten kostet rundt 100-lappen)

Den Amerikanske selgeren vet selvsagt dette, men samtidig vet han at det også finnes naive Nordmenn og andre Europeere som uansett handler. Og dermed henter han inn det han kan på frakten! Produktprisen hans holdes jo like lav som hos konkurrenten, så han ser jo tilsynelatende billig ut uansett.

Regnestykket er ikke over!

For hva skjer når denne bilen kommer inn til Norge? Jo da vil tollen klare å se at denne varen koster mer enn NOK 200,- og dermed kommer det MVA på både vare+frakt. 25% MVA på $94 = $23.5 og legges disse sammen blir det en totalkostnad på $117.5 = NOK 705,-

Som faktisk er 57,- mer enn hva det ville kostet å handle bilen i Norge.

Det finnes selvsagt en sjanse for at tollen hopper over pakken din, at selgeren merker varen som «Gift» osv. – Men etterhvert som årene har gått, så tror jeg faktisk tollerene har skjønt tegninga på at alt som sendes fra USA til Norge ikke er gaver.

Derfor har de selvfølgelig begynt å kontrollere dette nøyere og nøyere – og det er mindre og mindre sannsynlig at du slipper å betale merverdiavgiften som Norge AS skal ha inn på nesten ALT av vanlige varer som kommer inn til landet.

Jeg vil derfor tørre å påstå at du tar en stor sjanse ved å «regne med» at du slipper å betale MVA på varen du handler fra USA.Tross alt, er det verste en nesten kan gjøre i Norge, nettopp å snyte staten for penger. Tollerne er statsansatte!

I tillegg kan du jo også tenke på – at på visse varer så blir det lagt til en fortollingsavgift også – f.eks. tekstiler, som betyr enda ca. 11% av varens verdi i avgift til staten.

Og hva nesten verre er

– Denne bilen min som jeg tok som et eksempel, som jo faktisk kostet meg 57,- mer enn hva den ville gjort om jeg handlet samme bilen i  en norsk nettbutikk, har i tillegg følgende ulemper ved å bli handlet fra USA:

– Leveringstid – jeg måtte vente i nesten 2.5 uker, mot kanskje 2-3 dager her i Norge
– Garanti – Beregn ca. 400 bare i fraktutgifter ved å sende den EN vei tilbake til butikken om den blir ødelagt. Det er billigere og MYE enklere å bare bestille en ny en..
– Feil-levering – Ja, hva gjør du da? Samme som over; Det blir nesten billigere og svært mye enklere å bestille en ny en.
– Borte under transport – Ok, du kan jo godt ringe UPS, USPS eller FedEx i USA og høre om de kan ordne det for deg, men lykke til. Spørs om de ikke har litt annet å finne på enn å lete etter en pakke til 500,-. Ved mindre pakken kan spores til siste sted ett eller annet sted i Norge, vil du få akkurat NULL hjelp – mest sannsynlig.

Ok, nok negativt, mener jeg så bestemt at det ikke er mulig å gjøre et eneste kupp i utlandet?

Nei! Jeg mener ikke det – men jeg mener at det absolutt er svært sannsynlig at du like gjerne finner samme kuppet i Norge om man leter litt!

Selvfølgelig kan man være heldig å komme over riktig selger på Ebay, eller riktig nyåpnet nettbutikk i USA som enda ikke har skjønt dette med hvor høy fraktpris han faktisk kan ta – men du kan jo være like heldig å komme over en butikk i Norge som selger det samme her på tilbud!?

Og til slutt kan det jo faktisk hende du finner et kupp i USA som gjør at det virkelig ER billigere å handle derfra – men er da den 100-lappen, eller de 200,- kronene du sparer, verdt det med tanke på alle de ulempene som følger med? Ingen garanti, feil-levering osv..?

Så derfor – helt seriøst – så tror jeg vi Nordmenn nå snart skal finne oss i at å «kjøpekjøpe» fra USA bare fordi det er fra USA absolutt ikke er noe rimeligere.

Så skal du SPARE penger – la være å kjøp det unyttige. Ikke handle det billigere fra et annet land, og TRO du har tjent penger. Nettet har vært her i langt over 10 år allerede, og det er en selvfølge at selgere vil ha det markedet kan gi – og markedet som kanskje er Norge, vil gi det samme om selgeren er fra Norge eller Amerika – eller fra et annet land for den saks skyld.

Vær smart, og handle fra Norge de tingene du trenger – eller la vær å kjøp det i det hele tatt!

Dine erfaringer og gjerne også reaksjoner til innlegget setter jeg pris på å få under!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *